Fáze evidence tržeb

Povinnost evidovat tržby nabíhala pro poplatníky s různými druhy podnikatelské činnosti v různých fázích. Od 1. prosince 2016 podléhali povinnosti evidence poplatníci, kterým plynou tržby z poskytování ubytovacích a stravovacích služeb, od 1. března 2017 poplatníci, kterým plynou tržby z maloobchodu a velkoobchodu. Počátek vzniku evidenční povinnosti u tržeb plynoucích z činností původně zařazených do 3. a 4. fáze evidence tržeb (všechny ostatní činnosti - např. svobodná povolání, doprava, zemědělství apod. a vybraná řemesla a výrobní činnosti) byla novelou zákona o evidenci tržeb stanovena na 1. května 2020. Od tohoto data tak podléhají evidenční povinnosti všechny evidované tržby bez ohledu na to, z jaké činnosti pocházejí. Výjimku tvoří tržby vyloučené z evidence tržeb (viz článek Tržby, které se neevidují).
Okamžik vzniku evidenční povinnosti se odvíjí od zatřídění dané činnosti v rámci klasifikace ekonomických činností CZ NACE. Postupný náběh evidence tržeb tedy probíhá/probíhal takto:
- od 1. prosince 2016 - poskytování ubytovacích a stravovacích služeb, podle CZ NACE 55, 56 - stravovací služba
- od 1. března 2017 - maloobchod a velkoobchod, podle CZ NACE 45.1, 45.3, 45.4 - pokud jde o obchod, 46 a 47
- od 1. května 2020 - ostatní činnosti, podle CZ NACE 1 - 3, 5 - 17, 18, 19, 20.1, 20.2, 20.3, 20.4, 20.5, 20.6, 21 - 33, 35 - 39, 41 - 43, 45.2, 45.4, 49 -50, 52-53, 56 - dodání zboží, 58 - 66, 68 - 75, 77 - 82, 84 - 86, 90 - 91, 93 - 99
V případě NACE 56 je nutné pro účely zatřídění do jednotlivých fází evidence tržeb rozlišovat, zda se jedná o poskytnutí stravovací služby či stravování - dodání zboží. Stravovací služba je vymezena konstantní judikaturou Evropského soudního dvora v oblasti daně z přidané hodnoty (např. judikát C 231/94 Faaborg-Gelting-Linien), přičemž poskytováním stravovací služby se rozumí soubor dílčích úkonů, od přípravy až po podávání jídel, z nichž pouze část spočívá v dodání potravin, služby přitom zdaleka převažují. Jedná se o situace, kdy poskytnuté služby doplňují samotnou konzumaci potravin a zvyšují užitek z jejich konzumace, např. poskytnutí uzavřených a vytápěných místností (zvláště určených ke konzumaci dodaných potravin), toalet, nádobí, příborů, nábytku (stoly, židle) případně šaten nebo věšáků.
V případě, že podnikatel poskytuje stravovací služby, má povinnost evidovat tržby z této činnosti od 1. prosince 2016. Ostatní formy stravování, které mají charakter dodání zboží (odnos jídla s sebou, prodej párků v rohlíku, zmrzliny v kornoutku apod.) podléhají evidenční povinnosti od 1. května 2020.

Všechna práva vyhrazena © 2016 - 2022 NEWSLETTER - vydavatelství. Optimalizováno pro Google Chrome.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky